WBW new building library Folkwang. Competition.

Client / client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW, Duisburg Realization: 2006 Process: Competition.

Urban development: The new creating complements the historical monastery ensemble and as a result clearly relates to the listed context. The style has the cour d? Honneur in its geometry by finishing the edge from the square provided by the administration wing and continuing it as a space delimitation inside. The courtyard is hence the guiding principle for the building design and style without the need of restricting the independent architectural and style language. In the exact same time, the alignment with the building edges on the courtyard level enables the view towards the adjoining open space involving the auditorium along with the cafeteria. By layering the structure, the style reacts for the urban limits of your monastery complicated, orientates the library towards the residence and therefore clearly assigns the new constructing towards the historical apa format for literature review ensemble. The importance from the library is emphasized https://www.gcu.edu/future-students/campus-experience/student-life.php by the cantilevered upper floor. The generous glazing of your reading space, the “window to the courtyard”, corresponds with all the other buildings. A gate situation is made among the litreview net library as well as the administration wing, which leads in the square in front from the cafeteria to the cour d? Honneur. The new developing closes the edge on the courtyard to Klemensborn as well as the space in front with the cafeteria is specified.

Developing idea: The developing is entered in the cour d? Honneur and is divided into three floors. The courtyard and also the upper floor form the creating that is certainly perceptible in the cour d? Honneur. Here, intermediate levels and galleries are inserted in sub-areas, which divide the volume on the main floors into zones of different spatial effects and high-quality of practical experience. The overlapping geometries in the ceilings build thrilling visual relationships. University and library use are accessed separately and may thus be operated independently of a single a further: The seminar rooms around the basement floor and also the professors’ offices around the gallery level of the courtyard floor are connected through a separate staircase. Access towards the library with reception, distribution counter and media location is around the courtyard level. Additional central functions are arranged there on a gallery and are connected through the spacious staircase.

Material: The facade of your library is intended as a directional cladding produced of metal. Extra elements like the street-side wall with the basement plus the frame with the building access are planned in natural stone. Subordinate room closures are made of glass of distinctive transparency. Set bodies for instance the elevator and also the archive are highlighted by contrasting wood coverings.

Outdoor facilities: The cour d? Honneur square are going to be restored to its original size. The historical paving will be supplemented and also the topography in the constructing access will probably be adapted towards the needs. In contrast, the adjacent open space between the auditorium as well as the cafeteria is greened. In this way, the differentiated identities on the diverse courtyard areas of your monastery are worked out and strengthened. The wall adjacent for the gate building are going to be closed, thereby strengthening the importance in the gate building.

WBW new building library Folkwang Monday, September 25, 2006 Dorothee Egger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *