WBW new creating library Folkwang. Competition.

Client / client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW, Duisburg Realization: 2006 Process: Competition.

Urban improvement: The new developing complements the historical monastery ensemble and therefore clearly relates towards the listed context. The style has the cour d? Honneur in its geometry by finishing the edge from the square given by the administration wing and continuing it as a room delimitation inside. The courtyard is therefore the guiding principle for the developing design and style without restricting the independent architectural and design and style language. In the similar time, the alignment of your constructing edges on the courtyard level enables the view to the adjoining open space among the auditorium along with the cafeteria. By layering the structure, the style reacts towards the urban limits in the monastery complex, orientates the library towards the residence and hence clearly assigns the new creating to the historical ensemble. The significance with the library is emphasized by the cantilevered upper floor. The generous glazing on the reading room, the “window to the courtyard”, corresponds with the other buildings. A gate circumstance is made between the library capstone project for information technology plus the administration wing, which leads in the square in front in the cafeteria to the cour d? Honneur. The new building closes the edge on the courtyard to Klemensborn as well as the space in front from the cafeteria is specified.

Building concept: The building is entered in https://annualreport.asu.edu/ the cour d? Honneur and is divided into three floors. The courtyard and also the upper floor form the creating that is definitely perceptible from the cour d? Honneur. Right here, intermediate levels and galleries are inserted in sub-areas, which divide the volume in the main floors into zones of various spatial effects and good quality of encounter. The overlapping geometries in the ceilings generate exciting visual relationships. University and library use are accessed separately and may hence be operated independently of one a further: The seminar rooms on the basement floor and the professors’ offices around the gallery amount of the courtyard floor are connected through a separate staircase. Access to the library with reception, distribution counter and media region is around the courtyard level. Further central functions are arranged there on a gallery and are connected by means of the spacious staircase.

Material: capstoneproject.net The facade from the library is intended as a directional cladding produced of metal. Additional components including the street-side wall on the basement and also the frame of your constructing access are planned in natural stone. Subordinate room closures are created of glass of different transparency. Set bodies which include the elevator as well as the archive are highlighted by contrasting wood coverings.

Outdoor facilities: The cour d? Honneur square are going to be restored to its original size. The historical paving will likely be supplemented as well as the topography of the building access will probably be adapted for the requirements. In contrast, the adjacent open space in between the auditorium along with the cafeteria is greened. Within this way, the differentiated identities from the different courtyard areas from the monastery are worked out and strengthened. The wall adjacent for the gate creating will be closed, thereby strengthening the significance of your gate building.

WBW new constructing library Folkwang Monday, September 25, 2006 Dorothee Egger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *